Investering in medische thuistest

Micronit Microtechnologies en Surfix investeren in technologische verbetering medische thuistesten

Microtechnologiebedrijf Micronit  en chemisch technologiebedrijf Surfix slaan de handen ineen om medische testen voor thuisgebruik te verbeteren. Zij ontvangen hiervoor een R&D samenwerkingssubsidie uit het EFRO programma OP Oost. In totaal trekken beide bedrijven tot eind 2018 ruim een half miljoen euro uit om een capillair gedreven kunststof chip met lokaal aangebrachte coatings te ontwikkelen. Met behulp van deze chip kunnen thuistesten ontwikkeld worden voor medische analyses die nu nog in een laboratorium uitgevoerd moeten worden.

Belangrijke voordelen van thuistesten zijn dat diagnostiek sneller, betrouwbaarder en minder belastend wordt voor de patiënt. Daarbij is het essentieel dat de test een betrouwbaar meetresultaat oplevert en tegelijk eenvoudig te gebruiken is door huisarts of patiënt. Om dit te bereiken wordt momenteel wereldwijd veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van microfluïdische chips, waarin minuscule hoeveelheden vloeistoffen in nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheden en snelheden door microscopische kanaaltjes stromen. De technologische mogelijkheden om verschillende laboratoriumfuncties op een chip te integreren hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen.

“Chips voor thuistesten mogen niet te duur zijn, daarom maken we ze van kunststof,” legt Marko Blom, CTO van Micronit uit. “Bovendien laten we de vloeistoffen door de chip stromen door middel van zogenaamde capillaire krachten. Dit is het effect waarmee bijvoorbeeld keukenpapier water opzuigt en waardoor je dus vloeistoffen kan bewegen zonder gebruik te maken van mechanische pompen en kleppen. In dit project onderzoeken we hoe we onze passieve kunststof chips verder kunnen verbeteren, zodat ze betrouwbaarder en goedkoper worden”.

“Het gebruik van kunststof heeft echter ook een nadeel”, vult Luc Scheres, CEO van Surfix, aan. “De meeste kunststof chips zijn namelijk waterafstotend, waardoor biologische vloeistoffen moeilijk door de chip stromen en sommige bestanddelen aan de wand van het kanaal blijven plakken. Dit probleem kun je oplossen door een nanocoating aan te brengen. Verschillende delen van de chip vragen echter om een specifieke coating. Het plaatselijk aanbrengen van nanocoatings is een specialiteit van Surfix, die we in dit project verder ontwikkelen.”

Het nu gestarte project richt zich voornamelijk op technologische ontwikkeling, maar is ook vanuit commercieel oogpunt veelbelovend. “In de wereld van de medische diagnostiek is er veel interesse om de stap naar thuistesten te maken en worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd”, aldus Marko Blom. “Aan het eind van het project presenteren we een demonstratiechip met de nieuw ontwikkelde technologie. Hiermee komt de medische thuistest als standaard weer een stap dichterbij”.

 

Over Micronit Microtechnologies:

Micronit levert innovatieve lab-on-a-chip en MEMS oplossingen door gebruik te maken van micro- en nanotechnologie. We bieden oplossingen die onze klanten helpen hun producten en onderzoek te verbeteren en bijdragen aan de kwaliteit van leven. Onderzoeks- en prototypingdiensten, creatieve productontwikkeling en kwaliteitsproductie zijn onze kernactiviteiten.

e-mail:                 info@micronit.com
telefoon:             053-8506850
website:              www.micronit.com
 

Over Surfix:

Surfix ontwikkelt en levert innovatieve nanocoatings, gebaseerd op chemische oppervlakte-modificatie. De door Surfix ontwikkelde coatingtechnologie geeft fabrikanten van onder andere biosensoren en microfluïdische chips ongeëvenaarde controle over de oppervlakte-eigenschappen, waardoor de volledige potentie van deze devices kan worden benut. Deze micro- en nanodevices spelen een sleutelrol spelen bij het oplossen van wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid, voeding en energie.

e-mail:                 info@surfix.nl
telefoon:             085-488 1285
website:              www.surfix.nl